KOMFI

My v KOMFI podporujeme mladé talenty na jejich cestě za úspěchem. Každý z nás má talent na nějakou činnost. Jsme přesvědčeni, že rozvoj sportovních talentů je nezbytný. V rámci sportování dětí je důležité zohlednit i zdravotní hledisko, které je pro harmonický vývoj dítěte zásadní. Sport je také důležitým prostředkem osobní realizace. Díky sportu se dítě učí dodržovat určitá pravidla a především získává odpovědnost a pohyb má příznivé účinky na zdraví. Sportování dětí je mimo jiné také komplexní výchovnou činností, kterou společně provádějí rodiče a trenéři. Sportovní gymnastka Klára Peterková, která se může pyšnit titulem mistryně ČR ve víceboji v kategorii žen elitní skupiny „A“, si naši podporu určitě zaslouží.

Gymnastka Klára Peterková ladí formu na mistrovství světa

V neděli 21. srpna 2022 skončilo v Mnichově multisportovní mistrovství Evropy, které bylo mimo jiné oslavou padesátého výročí olympijských her 1972. V bavorské metropoli se po jedenáct dní soutěžilo v devíti sportech.

Kromě atletiky, cyklistiky, horolezectví, plážového volejbalu a kanoistiky atd. byla součástí multisportovního ME také gymnastika. Své zástupce zde měla i česká výprava.

V rámci reprezentačního družstva žen se v Mnichově s týmem představila i Klára Peterková. Po velmi úspěšné jarní sezóně a zisku titulu mistryně ČR ve víceboji v kategorii žen elitní skupiny „A“ to byl další krok do velkého světa sportovní gymnastiky.

Hlavním cílem výpravy českého družstva žen bylo umístit se na mistrovství Evropy v konkurenci 27 týmů do 13. místa a zajistit si tak účast na nadcházejícím mistrovství světa v Liverpoolu. Rozhodlo až poslední nářadí – Bradla. Zde se děvčatům příliš nedařilo, a tak se jejich naděje a bodový zisk rozplynuly. Z celkového počtu 144 763 bodů skončilo první nepostupové družstvo na 14. místě. Na Švédky jim chybělo 1,233 bodu.

Podle kvalifikačních pravidel pro Světový pohár český tým neuspěl, ale kvalifikace individuálního ženského víceboje zůstala ve hře. Po redukci výsledku v žebříčku se mohly kvalifikovat maximálně dvě závodnice ze státu, které nepostoupily s týmem.

Naše děvčata se v konkurenci 85 vícebojařek ukázala v dobré formě a jejich výkony byly vyrovnané. Pro nejmladší členku české výpravy Kláru Peterkovou to byl první start na tak velké sportovní akci a vedla si skvěle. S výkonem 47,399 bodu obsadila 41. místo. Těsně jí konkurovala zkušená Aneta Holasová, která výkonem 47,699 obsadila 38. místo. Třetí všestrannou závodnicí byla Dominika Ponížilová, která za Klárou zaostala o pouhých 0,034 bodu (42. místo). A právě tento malý rozdíl rozhodl o tom, kdo se na MS podívá.

Ukázalo se, že Aneta a Klára se kvalifikovaly mezi 23 postupujících jednotlivkyň na mistrovství světa v gymnastice, které se bude konat 28. 10. – 6. 11. 2022 v Liverpoolu (GBR). Čeká je tedy další velký trénink, aby vypilovaly své sestavy a dostaly se do formy na další velkolepou akci. Velké poděkování patří trenérům, kteří děvčata připravují, a také všem, kteří je v jejich sportu podporují.